Νέα - Άρθρα


Διαβάστε τα νέα από τον Χειρούργο Ιατρό Κυζιρίδη Δημήτριο στη Θεσσαλονίκη και ενημερωθείτε για σεμινάρια, ιατρικά νέα και είδησεις στον χώρο της γενικής χειρουργικής.

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες ή να κλείσετε το δικό σας ραντεβού.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Χειρουργική κήλης

Στα πλαίσια της διαρκούς μετεκπαίδευσης, συμμετοχή στο διήμερο 27ο Ειδικό Σεμινάριο για τις πλέον εξελιγμένες μεθόδους χειρουργικής αποκατάστασης της κήλης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από 29/11/21 έως 01/12/21 στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, όπου παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη λαπαροσκοπική και ανοιχτή αντιμετώπιση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος. 

Κυτταρομειωτική χειρουργική και περιεγχειρητική ενδοπεριτοναϊκή χημειοθεραπεία στον τοπικά προχωρημένο γυναικολογικό καρκίνο

Συμμετοχή στην διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο  «Κυτταρομειωτική χειρουρ-γική και περιεγχειρητική ενδοπεριτοναϊκή χημειοθεραπεία στον τοπικά προχωρημένο γυναικολογικό καρκίνο» που διοργανώθηκε α-πό το Ινστιτούτο Γυναικολογικής Ογκολογίας & Μαστολογίας σε συνεργα-σία με την Β’ Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική Α.Π.Θ., το Σάββα-το 15 Μαΐου 2021.

 Παρουσίαση δύο εργασιών με θέμα: 1) Άμεσα και μακροχρόνια αποτελέ-σματα κυτταρομειωτικής χειρουργικής και περιεγχειρητικής ενδοπεριτοναϊ-κής χημειοθεραπείας. 2) Προγνωστικοί παράγοντες περιτοναϊκής κακοή-θειας-Επιλογή ασθενών προς CRS+HIPEC.


Απονομή διπλώματος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας

Σεπτέμβριος 2018. Συμμετοχή στο παγκόσμιο συνέδριο PSOGI 2018 στο Παρίσι το Σεπτέμβριο του 2018 και απονομή του διπλώματος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας για την αντιμετώπιση της περιτοναϊκής κακοήθειας.


Συμμετοχή σε ένα εξαιρετικά σημαντικό παγκόσμιο συνέδριο, που έλαβε χώρα στο Παρίσι από 9 έως 11 Σεπτεμβρίου 2018, με καταξιωμένους επιστήμονες από όλο τον κόσμο, κατά τη διάρκεια του οποίου συζητήθηκαν όλες οι νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση της περιτοναϊκής κακοήθειας. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου απονεμήθηκε στον ιατρό το δίπλωμα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας για την αντιμετώπιση της περιτοναϊκής κακοήθειας μετά από διετή παρακολούθηση του Ευρωπαϊκού Σχολείου Περιτοναϊκής Κακοήθειας (European School of Peritoneal Surface Oncology).

Λαπαροσκοπική Χειρουργική

Η λαπαροσκοπική χειρουργική αποτελεί μία από τις σημαντικότερες, έως σήμερα, εξέλιξη της γενικής χειρουργικής. Η πρώτη λαπαροσκόπηση έγινε πειραματικά σε ένα σκύλο από το Γερμανό G. Kellling το 1891. Από τη δεκαετία του ᾽60 η λαπαροσκόπηση έτυχε ευρείας εφαρμογής από τους γυναικολόγους κυρίως, αρχικά ως διαγνωστικό και στη συνέχεια ως επεμβατικό - θεραπευτικό μέσο. Η πρώτη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή πραγματοποιήθηκε το 1987 από το Χειρουργό - Γυναικολόγο Phillip Mouret στη Λυών της Γαλλίας ανοίγοντας έκτοτε νέους ορίζοντες για τη λαπαροσκοπική χειρουργική.


Ο όρος λαπαροσκόπηση σημαίνει την επισκόπηση των ενδοκοιλιακών οργάνων διά μέσου μίας μικρής τομής, η οποία γίνεται συνήθως κάτωθεν του ομφαλού, από όπου εισάγεται το ειδικό οπτικό εργαλείο το λαπαροσκόπιο και αφού έχει προηγηθεί η διόγκωση της κοιλιακής χώρας με αέριο διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

 

Το λαπαροσκόπιο συνδέεται με πηγή φωτισμού και διαθέτει κάμερα, η εικόνα της οποίας μεταφέρεται σε οθόνη εντός της χειρουργικής αίθουσας και έτσι μας δίνεται η δυνατότητα να βλέπουμε το εσωτερικό της κοιλιακής χώρας σε μεγέθυνση και με πολλές λεπτομέρειες. Επίσης, εκτελούνται επιπλέον μικρές τομές από 0.5-1cm διαμέσου των οποίων εισάγονται ειδικά λαπαροσκοπικά εργαλεία, επιτρέποντας μας έτσι την εκτέλεση πολλαπλών χειρουργικών επεμβάσεων.


Η λαπαροσκοπική χειρουργική σε σχέση με την κλασσική χειρουργική προσφέρει καλύτερο οπτικό έλεγχο της κοιλιακής χώρας και των οργάνων αυτής, μικρότερο χειρουργικό τραύμα και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, ταχύτερη συνήθως ανάρρωση του ασθενούς που έχει σαν αποτέλεσμα μικρότερη μετεγχειρητική νοσηλεία και γρηγορότερη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες. Παρά τα πλεονεκτήματά της βέβαια η λαπαροσκοπική χειρουργική είναι αρκετά πιο κοστοβόρα, λόγω του υψηλού συνήθως κόστους των υλικών και εργαλείων που είναι απαραίτητα, και φυσικά σε μερικές περιπτώσεις δεν είναι εφικτή η εφαρμογή της.


Οι συχνότερες επεμβάσεις που πραγματοποιούνται λαπαροσκοπικά είναι:


- Αποκατάσταση όλων των κηλών

- Χολοκυστεκτομή για χολολιθίαση-χολοκυστίτιδα (´´πέτρες στη χολή´´)

- Σκωληκοειδεκτομή

- Διαγνωστική λαπαροσκόπηση

- Αντιμετώπιση γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

- Βιοψία ήπατος

- Λήψη βιοψιών για επιβεβαίωση ασαφούς διάγνωσης

- Έλεγχος της έκτασης της νόσου σε περιπτώσεις περιτοναϊκής καρκινωμάτωσης

- Κολεκτομές (αφαίρεση τμήματος ή και ολόκληρου του παχέος εντέρου ανάλογα με την πάθηση)

- Εντερεκτομές λεπτού εντέρου (ανάλογα με την πάθηση)

 

Λαπαροσκοπική Χειρουργική

 

Σχεδόν όλες οι επεμβάσεις που πραγματοποιούνται με την κλασσική μέθοδο μπορούν να γίνουν λαπαροσκοπικά. Παρόλα αυτά η λαπαροσκοπική χειρουργική δεν αποτελεί πανάκεια για κάθε πάθηση.

Λαμβάνοντας πάντα υπόψη μας ότι κάθε ασθενής είναι διαφορετικός και κάθε πάθηση έχει τις ιδιαιτερότητές της, εξηγούμε στον ασθενή τις επιλογές του και την ιδανική επέμβαση που θα πρέπει να εκτελέσουμε, με γνώμονα την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της πάθησής του και την αποκατάσταση της υγείας του.

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για τις κήλες

Η κήλη είναι μία παθολογική κατάσταση κατά την οποία τμήμα του περιεχομένου της κοιλιακής χώρας προβάλλει διαμέσου μιας οπής ή κάποιου χαλαρού σημείου της κοιλιακής χώρας και το οποίο παρατηρούμε ως διόγκωση στο συγκεκριμένο σημείο.


Είδη κήλης

Υπάρχουν πολλοί τύποι κήλης, οι συχνότερες όμως είναι η βουβωνοκήλη, η ομφαλοκήλη, η μηροκήλη, η επιγαστρική κήλη και η μετεγχειρητική κήλη. Πιο σπάνιοι τύποι κήλης είναι η παραστομιακή κήλη και η κήλη του Spiegel.

 

Ποια είναι τα αίτια που οδηγούν στην εμφάνιση μιας κήλης;

Τα κυριότερα αίτια δημιουργίας μιας κήλης και τα οποία έχουν σαν αποτέλεσμα τη χρόνια αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης είναι:


- Η χρόνια δυσκοιλιότητα

- Ο χρόνιος ή έντονος βήχας

- Η άρση μεγάλου βάρους

- Η παχυσαρκία

- Οι πολλαπλές εγκυμοσύνες

- Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

- Η παρουσία ευμεγεθών ενδοκοιλιακών όγκων


Υπάρχουν επίσης οι συγγενείς κήλες οι οποίες υπάρχουν εκ γενετής και δεν οφείλονται σε κάποιο από τα παραπάνω αίτια.


Ποια είναι τα συμπτώματα μιας κήλης;

Συνήθως οι κήλες είναι ασυμπτωματικές και ο λόγος που ο ασθενής οδηγείται στο γιατρό είναι η παρουσία ενός εξογκώματος στην κοιλιακή χώρα. Σε περιπτώσεις μη ανατασσόμενων κηλών μπορεί να εμφανίζεται πόνος στην περιοχή. Στις περιεσφιγμένες κήλες τα συμπτώματα είναι πιο σοβαρά με έντονο πόνο στην περιοχή αλλά και στην κοιλιακή χώρα καθώς επίσης και εμέτους.


Τι είναι η ανατασσόμενη κήλη;

Στην ανατασσόμενη κήλη το περιοχόμενό της ανατάσσεται εύκολα αυτόματα ή με τη βοήθεια χειρισμών εντός της περιτοναϊκής κοιλότητας.


Τι είναι η μη ανατασσόμενη κήλη;

Στη μη ανατασσόμενη κήλη το περιεχόμενο δεν μπορεί να επανέλθει εντός της περιτοναϊκής κοιλότητας παραμένοντας συνεχώς ως μόνιμη διόγκωση στην περιοχή.


Τι είναι η περιεσφιγμένη κήλη;

Η περιεσφιγμένη κήλη είναι επείγουσα πάθηση που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση. Η περίσφιξη έχει ως αποτέλεσμα τη διαταραχή της αιμάτωσης του περιεχομένου η οποία μπορεί να εξελιχθεί τελικά και σε νέκρωση αυτού. Η επέμβαση είναι επείγουσα και κατά τη διάρκεια αυτής ελέγχεται η βιωσιμότητα του περιεχομένου και αποφασίζεται αν αυτό θα αφαιρεθεί.


Πώς γίνεται η διάγνωση μιας κήλης;

Στις περισσότερες περιπτώσεις η διάγνωση είναι εύκολη με την κλινική εξέταση. Στην περίπτωση που υπάρχουν συμπτώματα παρουσίας κήλης χωρίς να ανευρίσκεται κάποια μπορεί να χρειαστεί η εκτέλεση κάποιας απεικονιστικής εξέτασης.


Πώς αντιμετωπίζεται μια κήλη;

Η αντιμετώπιση της κήλης είναι χειρουργική. Γίνεται σχεδόν πάντα αρχικά με σύγκλειση του χάσματος από το οποίο προβάλλει το περιεχόμενο της κοιλιακής χώρας και ακολούθως με τοποθέτηση πλέγματος για ενίσχυση των τοιχωμάτων.


Πρέπει πάντα να χειρουργείται μια κήλη;

Μια συμπτωματική κήλη θα πρέπει πάντα να χειρουργείται. Στην περίπτωση της ασυμπτωματικής κήλης μπορεί να ακολουθηθεί και ο δρόμος της παρακολούθησης κυρίως σε ασθενείς με συνοδά προβλήματα υγείας.


Ποιο είναι το είδος του χειρουργείου;

Το χειρουργείο μπορεί να γίνει είτε ανοιχτά είτε λαπαροσκοπικά πάντα ανάλογα με το είδος της κήλης και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς όπως συνοδές παθήσεις, προηγηθείσες επεμβάσεις, παχυσαρκία κλπ.

14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής Ογκολογίας

Παρακολούθηση στην Αθήνα από 31 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου 2019 των εργασιών του 14ου Πανελληνίου Συνεδρίου Χειρουργικής Ογκολογίας, όπου αναπτύχθηκαν όλες οι νέες εξελίξεις στη χειρουργική ογκολογία από Έλληνες και ξένους ομιλητές.


Παρουσίαση εργασίας με αντικείμενο την δεκαετή εμπειρία στην αντιμετώπιση του μεσοθηλιώματος του περιτοναίου με κυτταρομείωση και υπέρθερμη διεγχειρητική ενδοπεριτοναϊκή χημειοθεραπεία (HIPEC).


Συμμετοχή σε επιπλέον τέσσερις εργασίες με αντικείμενο την κυτταρομειωτική χειρουργική και HIPEC οι οποίες παρουσιάστηκαν επίσης στο ίδιο συνέδριο.

Ολοκλήρωση διδακτορικής διατριβής

Ολοκλήρωση διδακτορικής διατριβής

Τον Οκτώβριο του 2023 ο ιατρός αναγορεύτηκε Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) με βαθ-μό άριστα, μετά την ολοκλήρωση της διδακτορικής του διατριβής με ερευ-νητικό αντικείμενο την επίδραση της σιμβαστατίνης στις επιπλοκές από την τοποθέτηση ενδοπεριτοναϊκού πλέγματος σε σηπτικό περιβάλλον.

´Εναρξη συνεργασίας με τη Δ᾽ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική του Α.Π.Θ. στο Γ.Ν.Θ. Γ.Παπανικολάου.

Από το Σεπτέμβριο του 2023 ο ιατρός είναι Επιστημονικός Συνεργάτης της Δ᾽ Πανεπιστημιακής Χειρουργικής Κλινικής του Α.Π.Θ. στο Γ.Ν.Θ. Γ.Παπανικολάου  με ιδιαίτερη ενασχόληση στη χειρουργική του παχέος ε-ντέρου και του πρωκτού, με ενεργό συμμετοχή στα χειρουργεία, εφημερίες και στο διδακτικό έργο της κλινικής.


Διαρκής μετεκπαίδευση

Διαρκής μετεκπαίδευση

Στα πλαίσια της διαρκούς μετεκπαίδευσης ο ιατρός συμμετείχε στο 27ο δι-ήμερο Ειδικό Σεμινάριο στις πλέον εξελιγμένες μεθόδους χειρουργικής αποκατάστασης της κήλης στο Ερρίκος Ντύναν Hospital Center από 30/11-01/12/2021.

9o Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Παχέος Εντέρου – Πρωκτού

9o Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Παχέος Εντέρου – Πρωκτού

Πρόσκληση για συμμετοχή και παρουσίαση εργασίας με τίτλο:  ΄΄Καρκινωμάτωση κοιλίας από κακοήθειες του παχέος εντέρου: Κυτταρο-μειωτική χειρουργική και ενδείξεις HIPEC΄΄σε στρογγυλή τράπεζα που αφορούσε αμφιλεγόμενα θέματα στη χειρουργική του καρκίνου του παχέος εντέρου. Πάτρα 16-18/06/2023.

33ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής

33ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής

Πρόσκληση για συμμετοχή και παρουσίαση εργασίας με τίτλο: ‘‘Άμεσα και απώτερα αποτελέσματα κυτταρομειωτικής χειρουργικής και HIPEC’’ σε στρογγυλή τράπεζα που αφορούσε την κυτταρομειωτική χειρουργική και HIPEC και τη θέση τους στη σύγχρονη χειρουργική ογκολογία. Αθήνα 11-15/11/2023.

Share by: