Η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο μικρού μεγέθους, σε σχήμα αχλαδιού ,που βρίσκεται ανάμεσα στο δεξιό και τον αριστερό λοβό του ήπατος στην κάτω επιφάνεια αυτού. Είναι το όργανο στο οποίο συγκεντρώνεται και αποθηκεύεται ένα μέρος της χολής που παράγεται από το ήπαρ. Μετά το φαγητό το περιεχόμενο της κύστης περνάει προς το λεπτό έντερο και βοηθά στην πέψη.
Είναι πολύ συχνό να αναφέρεται από πολύ κόσμο για την χολοκυστεκτομή ως αφαίρεση της ᾽χολής´. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε και να καταλάβουμε είναι πως με τη χολοκυστεκτομή αφαιρείται η χοληδόχος κύστη, που είναι μία αποθήκη χολής του οργανισμού. Η χολή συνεχίζει να παράγεται κανονικά από το ήπαρ και να βοηθάει στην πέψη. Ένδειξη για χολοκυστεκτομή αποτελούν και οι πολύποδες στη χοληδόχο κύστη.
Προδιαθεσικοί παράγοντες
Ορισμένες καταστάσεις οι οποίες εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο για χολολιθίαση είναι οι παρακάτω:
- Το φύλλο (οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν χολολιθίαση)
- Πολύ γρήγορη απώλεια βάρους όπως συμβαίνει σε επεμβάσεις παχυσαρκίας και σε αυστηρές δίαιτες
- Παχυσαρκία
- Διατροφή πλούσια σε λιπαρά και φτωχή σε φυτικές ίνες
- Ηλικία άνω των 40
- Καθιστική ζωή
- Εγκυμοσύνη
- Οικογενειακό ιστορικό χολολιθίασης
- Σακχαρώδης διαβήτης
- Ορισμένες διαταραχές του αίματος
- Φάρμακα που περιέχουν οιστρογόνα (π.χ. αντισυλληπτικά κ.ά.)
- Νοσήματα του ήπατος (π.χ. κίρρωση κ.λ.π.)
Συμπτώματα
Πολύ συχνά η χολολιθίαση δεν προκαλεί συμπτώματα (ασυμπτωματική χολολιθίαση) και ανακαλύπτεται τυχαία.
Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μετά από κάποιο λιπαρό γεύμα και ποικίλουν από ήπια μέχρι και πολύ έντονα ανάλογα και με το μέγεθος του λίθου. Οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν δυσπεπτικά ενοχλήματα και η κύρια ενόχλησή τους είναι ένας πόνος στο στομάχι. Επίσης πολλές φορές υπάρχει πόνος στη δεξιά μεριά της κοιλιάς, κάτω από τα πλευρά, ο οποίος κάποιες φορές αντανακλά και στην πλάτη στο ίδιο ύψος.
Πιο έντονα συμπτώματα με ισχυρό πόνο, πυρετό και πολλές φορές έμετο εμφανίζονται όταν υπάρχει κάποια επιπλοκή της χολολιθίασης, όπως αναφέρονται παρακάτω ή όταν κάποιος λίθος μετακινηθεί μέσα στη χοληδόχο κύστη και προκαλέσει αυτό που λέμε κολικό.
Διάγνωση
Η διάγνωση γίνεται συνήθως από την κλινική εξέταση και από ένα υπερηχογράφημα άνω κοιλίας. Οι εργαστηριακές εξετάσεις στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι φυσιολογικές εκτός και αν πρόκειται για κάποια επιπλοκή της πάθησης.
Επιπλοκές
- Χολοκυστίτιδα. Είναι η φλεγμονή της χοληδόχου κύστης η οποία τις περισσότερες φορές προκαλεί πόνο και πυρετό.
- ´Yδρωπας. Είναι η κατάσταση στην οποία μία πέτρα εμποδίζει την έξοδο της χολής από τη χοληδόχο κύστη με αποτέλεσμα το περιεχόμενο αυτής να παίρνει ένα λευκό προς διάφανο χρώμα και να μοιάζει με νερό.
- Εμπύημα. Είναι η συγκέντρωση πύου εντός της χοληδόχου κύστης λόγω επιμόλυνσης του περιεχομένου της από μικρόβια.
- Χολαγγειίτιδα. Πολλές φορές οι μικρές πέτρες μπορεί να μετακινηθούν και να φράξουν το χοληδόχο πόρο.
- Παγκρεατίτιδα. Πρόκειται για φλεγμονή του παγκρέατος που προκαλείται από μετακίνηση κάποιας μικρής πέτρας από το χοληδόχο πόρο προς το παγκρεας.
- Ειλεός από χολόλιθο. Πρόκειται για μια βαρειά αλλά και σπάνια επιπλοκή η οποία απαιτεί άμεση χειρουργική αντιμετώπιση. Ο λίθος διαβρώνει το τοίχωμα της χοληδόχου κύστης, περνάει στο έντερο και προκαλεί απόφραξη (ειλεό).
Αντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση της χολολιθίασης είναι χειρουργική. Σήμερα η πλειοψηφία των επεμβάσεων γίνεται λαπαροσκοπικά και σπάνια ανοιχτά. Ακόμα και σε ασθενείς με προηγηθείσες επεμβάσεις στην κοιλιακή χώρα είναι δυνατόν η χολοκυστεκτομή να γίνει λαπαροσκοπικά.