Η λαπαροσκοπική χειρουργική αποτελεί μία από τις σημαντικότερες, έως σήμερα, εξέλιξη της γενικής χειρουργικής. Η πρώτη λαπαροσκόπηση έγινε πειραματικά σε ένα σκύλο από το Γερμανό G. Kellling το 1891. Από τη δεκαετία του ᾽60 η λαπαροσκόπηση έτυχε ευρείας εφαρμογής από τους γυναικολόγους κυρίως, αρχικά ως διαγνωστικό και στη συνέχεια ως επεμβατικό – θεραπευτικό μέσο. Η πρώτη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή πραγματοποιήθηκε το 1987 από το Χειρουργό – Γυναικολόγο Phillip Mouret στη Λυών της Γαλλίας ανοίγοντας έκτοτε νέους ορίζοντες για τη λαπαροσκοπική χειρουργική.
Ο όρος λαπαροσκόπηση σημαίνει την επισκόπηση των ενδοκοιλιακών οργάνων διά μέσου μίας μικρής τομής, η οποία γίνεται συνήθως κάτωθεν του ομφαλού, από όπου εισάγεται το ειδικό οπτικό εργαλείο το λαπαροσκόπιο και αφού έχει προηγηθεί η διόγκωση της κοιλιακής χώρας με αέριο διοξειδίου του άνθρακα (CO2).
Το λαπαροσκόπιο συνδέεται με πηγή φωτισμού και διαθέτει κάμερα, η εικόνα της οποίας μεταφέρεται σε οθόνη εντός της χειρουργικής αίθουσας και έτσι μας δίνεται η δυνατότητα να βλέπουμε το εσωτερικό της κοιλιακής χώρας σε μεγέθυνση και με πολλές λεπτομέρειες. Επίσης, εκτελούνται επιπλέον μικρές τομές από 0.5-1cm διαμέσου των οποίων εισάγονται ειδικά λαπαροσκοπικά εργαλεία, επιτρέποντας μας έτσι την εκτέλεση πολλαπλών χειρουργικών επεμβάσεων.
Η λαπαροσκοπική χειρουργική σε σχέση με την κλασσική χειρουργική προσφέρει καλύτερο οπτικό έλεγχο της κοιλιακής χώρας και των οργάνων αυτής, μικρότερο χειρουργικό τραύμα και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, ταχύτερη συνήθως ανάρρωση του ασθενούς που έχει σαν αποτέλεσμα μικρότερη μετεγχειρητική νοσηλεία και γρηγορότερη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες. Παρά τα πλεονεκτήματά της βέβαια η λαπαροσκοπική χειρουργική είναι αρκετά πιο κοστοβόρα, λόγω του υψηλού συνήθως κόστους των υλικών και εργαλείων που είναι απαραίτητα, και φυσικά σε μερικές περιπτώσεις δεν είναι εφικτή η εφαρμογή της.
Οι συχνότερες επεμβάσεις που πραγματοποιούνται λαπαροσκοπικά είναι:
- Αποκατάσταση όλων των κηλών
- Χολοκυστεκτομή για χολολιθίαση-χολοκυστίτιδα (´´πέτρες στη χολή´´)
- Σκωληκοειδεκτομή
- Διαγνωστική λαπαροσκόπηση
- Αντιμετώπιση γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης
- Βιοψία ήπατος
- Λήψη βιοψιών για επιβεβαίωση ασαφούς διάγνωσης
- Έλεγχος της έκτασης της νόσου σε περιπτώσεις περιτοναϊκής καρκινωμάτωσης
- Κολεκτομές (αφαίρεση τμήματος ή και ολόκληρου του παχέος εντέρου ανάλογα με την πάθηση)
- Εντερεκτομές λεπτού εντέρου (ανάλογα με την πάθηση)
Λαπαροσκοπική χειρουργική
Σχεδόν όλες οι επεμβάσεις που πραγματοποιούνται με την κλασσική μέθοδο μπορούν να γίνουν λαπαροσκοπικά. Παρόλα αυτά η λαπαροσκοπική χειρουργική δεν αποτελεί πανάκεια για κάθε πάθηση.
Λαμβάνοντας πάντα υπόψη μας ότι κάθε ασθενής είναι διαφορετικός και κάθε πάθηση έχει τις ιδιαιτερότητές της, εξηγούμε στον ασθενή τις επιλογές του και την ιδανική επέμβαση που θα πρέπει να εκτελέσουμε, με γνώμονα την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της πάθησής του και την αποκατάσταση της υγείας του.